Ο ένας στους τρεις αθλητές παγκόσμιας κλάσης παραδέχθηκε πως ντοπάρεται

Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) αποσιώπησε τα αποτελέσματα έρευνας του 2011, σύμφωνα με τα οποία το ένα τρίτο των αθλητών παγκόσμιας κλάσης παραδέχτηκε πως έχει κάνει χρήση τεχνικών βελτίωσης της απόδοσής του, όπως αποκάλυψαν οι «Sunday Times» και το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι «ARD/WDR». Την έρευνα είχε διενεργήσει το γερμανικό πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, έχοντας μοιράσει -εμπιστευτικά- ερωτηματολόγια σε αθλητές που έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου της Νταεγού, το 2011, στη Νότια Κορέα.

Με δημόσια τοποθέτησή τους στους οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Τούμπινγκεν κατηγορούν την IAAF για προσβολή του δικαιώματος της ελευθερίας της δημοσίευσης αναφέροντας: «Η μελέτη είναι μια επιστημονική έρευνα ανεξάρτητη από την IAAF. Η καθυστέρηση της δημοσίευσης της IAAF για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς βάσιμο λόγο είναι μια σοβαρή προσβολή της ελευθερίας της δημοσίευσης».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ένα ποσοστό της τάξης του 29-34% από 1.800 συμμετέχοντες αθλητές σε διεθνή πρωταθλήματα είχε παραβιάσει τους κανονισμούς για χρήση απαγορευμένων ουσιών και τεχνικών, 12 μήνες πριν την ολοκλήρωση της μελέτης.

«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πως το ντόπινγκ είναι εξαιρετικά διαδεδομένο μεταξύ της ελίτ των αθλητών, και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο, παρά τα τρέχοντα προγράμματα βιολογικών τεστ» , αναφέρεται ως συμπέρασμα στη μελέτη. Οι ερευνητές ισχυρίζονται μάλιστα πως ένα μήνα μετά τη συλλογή και την ανάλυση των πληροφοριών, τους ζητήθηκε να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Η απάντηση της IAAF στους «Sunday Times» σχετικά με τις κατηγορίες των ερευνητών, ήταν πως δεν άσκησε ποτέ βέτο για απαγόρευση δημοσίευσης αυτού του άρθρου και πως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις ως προς την ερμηνεία των αποτελεσμάτων από την ερευνητική ομάδα, όπως επιβεβαιώνεται και από εμπειρογνώμονες υψηλού προφίλ στο πεδίο των κοινωνικών επιστημών, οι οποίοι αξιολόγησαν τη δημοσίευση. Εκφράζει έκπληξη για το γεγονός ότι μία επαγγελματική ομάδα ερευνητών των κοινωνικών επιστημών επιλέγει να διαρρεύσει υλικό της έρευνας μέσω των ΜΜΕ, τονίζει πως συνεχίζει τη μελέτη παρουσίας της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό που ξεκίνησε το 2011 βασιζόμενη σε αξιόπιστα, αναλυτικά αποτελέσματα που προέρχονται από το πρόγραμμα Βιολογικό Διαβατήριο του Αθλητή και στο τέλος σημειώνει πως είναι η μοναδική αθλητική ομοσπονδία που έχει πραγματοποιήσει μια μελέτη για την παρουσία της φαρμακοδιέργεσης μέχρι σήμερα και ενθαρρύνει να πράξουν το ίδιο και σε άλλα αθλήματα.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα