ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: «Η αναγνώριση είναι μια μικρή νίκη στον διεθνή αγώνα κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας», τονίζει ο Αρμένιος πρέσβης Γκαγκίκ Γκαλατσιάν σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από την Κυριακή αρχίζει η κορύφωση των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για μία αιματηρή πτυχή της Ιστορίας, η οποία τις τελευταίες ημέρες έγινε αντικείμενο διενέξεων μετά την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας που προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Θέματα για τα οποία μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Γκαγκίκ Γκαλατσιάν.

Ειδικότερα ο πρέσβης της Αρμενίας, απάντησε ως εξής στη Σοφία Αραβοπούλου και στο ΑΠΕ - ΜΠΕ:

ΕΡ:Φέτος, είναι μία ξεχωριστή επέτειος και οι εκδηλώσεις που κορυφώνονται την επόμενη εβδομάδα είναι ιδιαίτερα πλούσιες....

ΑΠ:'Ηδη, από τις αρχές του χρόνου στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις για να τιμηθούν τα εκατό χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία. Η Αρμενική κοινότητα της Ελλάδας, η παρουσία ενός μεγάλου μέρους της οποίας σήμερα στην Ελλάδα είναι το αποτέλεσμα της Αρμενικής Γενοκτονίας, με συμμετοχή όλων των πνευματικών, πολιτικών, κοινωνικών, μορφωτικών και πολιτισμικών φορέων της, σχεδιάζει και υλοποιεί ποικίλες εκδηλώσεις. Επίσης, η γεωγραφία των εκδηλώσεων δεν περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα Αθήνα, αλλά περιλαμβάνει όλες τις πόλεις της Ελλάδας όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία Αρμενίων. Εκτός των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης και τιμής, κατά την διάρκεια του 2015 θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, συναυλίες, θα προβληθούν ταινίες, θα γίνουν θεατρικές παραστάσεις, θα πραγματοποιηθούν και αθλητικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε το πέμπτο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών της Θεσσαλονίκης, που φέτος με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία ήταν αφιερωμένο στην Αρμενία. Ως ειδικός προσκεκλημένος η διάσημη χορωδία «Οι Μικροί Τραγουδιστές της Αρμενίας» παρουσίασε την Αρμενία με αξιοπρέπεια, ενώ όλες οι χορωδίες που συμμετείχαν στην συναυλία - γκαλά παρουσίασαν έργα διάσημων Αρμενίων συνθετών.

ΕΡ:Εκτός από την Ελλάδα;

ΑΠ: Φυσικά, αυτές τις ημέρες του Απριλίου στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της τίμησης των εκατό χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία θα είναι και η ίδια η Αρμενία, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή αγιοποίησης των Μαρτύρων της Γενοκτονίας, θα την επισκεφθούν υψηλόβαθμες επίσημες αντιπροσωπείες, θα πραγματοποιηθεί Παγκόσμιο Φόρουμ «Κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας» και άλλες εκδηλώσεις. Στις 23 Απριλίου όλες οι χώρες του κόσμου όπου υπάρχει μεγάλη Αρμενική παρουσία θα ενωθούν με την Αρμενία, προβάλλοντας απευθείας την τελετή αγιοποίησης των θυμάτων της Γενοκτονίας στις Αρμενικές εκκλησίες. Με την ολοκλήρωση της τελετής της αγιοποίησης στις 19:15, που συμβολίζει το έτος 1915, στην Αρμενία, στις Αρμενικές καθώς επίσης και σε μη Αρμενικές εκκλησίες ανά τον κόσμο ταυτόχρονα θα χτυπήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών εκατό φορές, συμβολίζοντας τα εκατό χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία. Ήδη έχει ξεκινήσει η διεθνής περιοδεία της διάσημης ροκ ομάδας «System of a Down» με θέμα «Wake up the Souls» «Ξυπνήστε τις Ψυχές». Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από μία μακρά παύση το συγκρότημα επανενώθηκε με την ευκαιρία της εκατοστής επετείου, έχοντας στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την Αρμενική Γενοκτονία. Στις 24 Απριλίου στο Μνημείο των Θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας θα πραγματοποιηθεί τελετή τίμησης των θυμάτων της Γενοκτονίας, με συμμετοχή μεγάλου αριθμού ξένων υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών. Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα πραγματοποιηθούν σε εκατοντάδες πόλεις των πέντε ηπείρων της γης.

ΕΡ:Πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία;

ΑΠ: Μέχρι σήμερα πάνω από είκοσι χώρες με σχετικούς νόμους, ψηφίσματα, ανακοινώσεις και αποφάσεις έχουν αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτειών των ΗΠΑ, δεκάδες κρατικοί φορείς διαφόρων χωρών και δημοτικά συμβούλια. Λίγες μέρες πριν, σχετικές δηλώσεις έγιναν από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του, Κοινοβουλίου της Τσεχίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Χιλής. Εν τω μεταξύ, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 15ης Απριλίου επιβεβαίωσε και κατοχύρωσε την ανάγκη της αναγνώρισης και της καταδίκης για την καταστολή της επανάληψης αυτού του βαρέως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε την ελπίδα ότι αυτά τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας θα τα ακούσει η Τουρκία.

ΕΡ:Έχετε και τον Πάπα Φραγκίσκο τώρα πια στο πλευρό σας…

ΑΠ: Η τέλεση της λειτουργίας εκ μέρος του πάπα Φραγκίσκου πρώτου της Ρώμης στο ναό του Αγίου Πέτρου με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από την Αρμενική Γενοκτονία έχει μεγάλη συμβολική, ιστορική αξία και σημασία. Ο παγκόσμιος ηγέτης των καθολικών όχι μόνο στήριξε τον Αρμενικό Λαό, αλλά χαρακτηρίζοντας την Αρμενική Γενοκτονία ως «Πρώτη Γενοκτονία του 20ου αιώνα», συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στις διεθνείς προσπάθειες πρόληψης του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Επίσης να μην ξεχάσουμε ότι πριν την ανάληψη της υψηλής θέσης από τον Πάπα, ο καρδινάλιος Μπεργκόλιο πολλάκις έχει θέσει το θέμα της Αρμενικής Γενοκτονίας και κάλεσε την Τουρκία να έρθει αντιμέτωπη, πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν της. Επίσης το παράδειγμα του Πάπα αποδεικνύει ότι η αναγνώριση των Γενοκτονιών πρέπει να είναι υπεράνω των γεωπολιτικών και οικονομικών ζητημάτων, μικροσυμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

ΕΡ: Πως θεωρείτε την αντίδραση της Τουρκίας;

ΑΠ: Η σκληρή αντίδραση της Τουρκίας στην ομιλία του Πάπα εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο της δημόσιας πολιτικής άρνησης της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της εκατοστής επετείου από την Αρμενική Γενοκτονία, μέρα με τη μέρα, γινόμαστε μάρτυρες νέων μορφών αυτής της άρνησης. Προωθώντας αυτή την πολιτική με συνέπεια, η τουρκική κυβέρνηση, κατά βάση, καθιερώνει την ευθύνη για το έγκλημα που διαπράχθηκε από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

ΕΡ: Περιμένατε το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για την Γενοκτονία; Πως το κρίνετε;

ΑΠ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα του της 15ης Απριλίου απέτισε φόρο τιμής προς την μνήμη των αθώων Μαρτύρων της Αρμενικής Γενοκτονίας, επιβεβαιώνοντας την θέση του, που καθιερώθηκε στο ψήφισμα του ακόμη από 1987, σχετικά με την Αρμενική Γενοκτονία. Το ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη, πρόσωπο με πρόσωπο, με την δική της ιστορία και να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία. Προσδιόρισε επίσης την πιθανή πορεία συμφιλίωσης μεταξύ του Αρμενικού και του Τουρκικού λαού. Υπογραμμίζοντας την σημασία αναγνώρισης και καταδίκης των Γενοκτονιών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκ νέου εστίασε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στην ανάγκη πρόληψης της Γενοκτονίας ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας. Από όλες αυτές τις κινήσεις, η υιοθέτηση παρόμοιων ψηφισμάτων είναι σαφώς ευπρόσδεκτη και μπορεί να θεωρηθεί ως μικρή νίκη στον διεθνή αγώνα κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Και όσο υπάρχουν ακόμη ασαφείς και αόριστες ερμηνείες της ιστορίας, θέσεις άρνησης και απόρριψης, η Αρμενία θα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα.

Σ. Αραβοπούλου

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα