Κόσοβο: Η Πρίστινα άρχισε επαφές με χώρες της ΕΕ για προσωρινή απασχόληση εργατών από το Κόσοβο

Αξιωματούχοι του Κοσόβου άρχισαν επαφές με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για προσωρινή απασχόληση εργατών από το Κόσοβο με οργανωμένο τρόπο, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξπρές" της Πρίστινας.

   Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κοσόβου, Αρμπάν Αμπράσι, σε συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι άρχισαν οι επαφές με αρκετές χώρες της ΕΕ και ότι οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές.

   Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Αμπράσι, αφορά την οικονομική στήριξη, αλλά και την αναβάθμιση του επιπέδου κατάρτισης και προσόντων σε διάφορους τομείς, που είναι αναγκαίοι στην αγορά εργασίας του Κοσόβου.

   "Αρχίσαμε με τις σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία, αλλά ελπίζω ότι θα έχουμε και τη στήριξη των χωρών της περιοχής. Οι επαφές και οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν είναι μία μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική, όμως θα επηρεάσει οικονομικά τους πολίτες και θα αυξήσει τις δεξιότητες σε τομείς που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας του Κοσόβου" τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

   Ο ειδικός σε οικονομικά ζητήματα, Λεκ Μούσα είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Free Europe" ότι η εποχική εργασία, είναι καλή λύση, καθώς η αγορά εργασίας του Κοσόβου δεν μπορεί να δεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό αιτούντων εργασία.

   "Η μορφή αυτή είναι ιδανική, με δεδομένο ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας που είναι αναγκαίες για να δοθεί προοπτική στους νέους που αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο ή είναι άνεργοι" σημείωσε.

   Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο Κόσοβο είναι άνεργοι 508.100 κάτοικοι, δηλαδή το 44,9% των πολιτών σε ηλικία εργασίας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξπρές".

   Ο Τύπος της Πρίστινας προβάλλει εδώ και μέρες το θέμα της μαζικής φυγής κατοίκων του Κοσόβου για χώρες της ΕΕ. Χιλιάδες οικογένειες έχουν ξεκινήσει ταξίδι προς κάποια χώρα της ΕΕ και το κύμα μετανάστευσης δεν σταματά. Σε μηνιαία βάση, από το Κόσοβο φεύγουν για τη δυτική Ευρώπη περίπου 20.000 άνθρωποι, δημοσίευσε πρόσφατα η εφημερίδα "Κόχα Ντιτόρε" της Πρίστινας.

   Δεκάδες λεωφορεία γεμάτα ταξιδιώτες ξεκινούν, κάθε βράδυ, με κατεύθυνση τη διάβαση Μέρνταρε προς τη Σερβία στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια σε κάποια χώρα της ΕΕ.

   Η πρεσβεία της Γερμανίας στην Πρίστινα προειδοποίησε για "χιονοστιβάδα αιτούντων άσυλο από το Κόσοβο" και ζήτησε επείγουσα λήψη μέτρων από το Βερολίνο για να σταματήσει η μαζική έξοδος από το Κόσοβο.

   Αν συνεχιστεί η τάση φυγής, τότε κάθε μήνα 25.000-30.000 άνθρωποι θα εγκαταλείπουν το Κόσοβο, δηλαδή 300.000 άνθρωποι σε ένα χρόνο, δηλαδή το 1/6 του πληθυσμού, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Bild am Zontag".

   "Τη δραματική κατάσταση δείχνει η έκκληση για βοήθεια που εστάλη από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Πρίστινα στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας στις 3 Φεβρουαρίου, όπου υπογραμμίζεται ότι αυξήθηκε δραματικά η φυγή κατοίκων του Κοσόβου" τονίζεται στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

   Το δημοσίευμα συνοδεύεται από φωτογραφίες μεταναστών από το Κόσοβο στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας και φωτογραφίες από νεαρούς Αλβανούς του Κοσόβου να κυκλοφορούν σε δρόμους του χωριού Ασοταλόμ της Ουγγαρίας.

   Οι Γερμανοί διπλωμάτες από το Κόσοβο αναφέρουν στην επιστολή προς το Βερολίνο ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής στο Κόσοβο των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία και τα αιτήματα για άσυλο να εξετάζονται ταχύτερα. Τονίζουν ακόμη ότι, πέρσι, στο κύμα μεταναστών ήταν κυρίως μέλη των κοινοτήτων των Ρομά και των Ασκάλι, αλλά τώρα ένα καλύτερο μέλλον σε χώρες της Ευρώπης αναζητεί η μεσαία τάξη του Κοσόβου.

   Η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε χθες 937 μετανάστες που πέρασαν παράνομα τα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας, μεταξύ των οποίων 880 Αλβανούς του Κοσόβου.

   Όπως ανακοίνωσε η ουγγρική αστυνομία, στην επαρχία Τσόνγραντ, τις προηγούμενες τρεις ημέρες συνελήφθησαν πάνω από 2.000 παράνομοι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Αλβανοί του Κοσόβου.

   Τα ουγγρικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες ξεκίνησαν αυστηρούς ελέγχους και στο εσωτερικό της χώρας, με αποτέλεσμα το τελευταίο τριήμερο περίπου 250 Αλβανοί του Κοσόβου να συλληφθούν σε ταχείες αμαξοστοιχίες που εκτελούσαν διεθνή δρομολόγια.

   Κ.Γ.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα