Ινδονησία: Η Τζακάρτα λέει ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να ενεργήσει επί της αυστραλιανής πρότασης για ανταλλαγή κρατουμένων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ινδονησία απέρριψε σήμερα την πρόταση της Αυστραλίας για ανταλλαγή κρατουμένων στην ύστατη προσπάθειά της να σώσει τις ζωές δύο Αυστραλών, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών κι από μέρα σε μέρα αναμένεται η εκτέλεσή τους. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση ώστε η Τζακάρτα να ενεργήσει επί της πρότασης που κατέθεσε η αυστραλή υπουργός Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ.

"Ουσιαστικά η Ινδονησία δεν διαθέτει κανονισμούς ή το νομικό πλαίσιο αναφορικά με ανταλλαγές κρατουμένων. Η πρόταση αυτή έγινε στον υπουργό μας πριν από δύο μέρες και τότε τους απαντήσαμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αρμανάτα Νασίρ.

Μία εκπρόσωπος της Μπίσοπ είπε: "Από την πλευρά μας, ακόμη δεν έχουμε δεχτεί κάποια επιβεβαίωση".

Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις των Μιουράν Σουκουμαράν, 33 ετών, και Άντριου Τσαν, 31 ετών, έχουν επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Τζακάρτα αναμένεται να αποφασίσει εντός ολίγων ημερών για την ημερομηνία εκτέλεσής τους, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα.

Οι δύο Αυστραλοί είναι μεταξύ των 11 ανθρώπων που αναμένεται να εκτελεστούν εντός ολίγων ημερών στο νησί-φυλακή Νουσακάμπανγκαν. Μαζί τους αναμένεται να εκτελεστούν και πολίτες από τη Γαλλία, τη Βραζιλία, της Φιλιππίνες, την Γκάνα, την Νιγηρία αλλά και την Ινδονησία.

Νωρίς σήμερα το πρωί αυστραλοί πολιτικοί πραγματοποίησαν αγρυπνία έξω από το κοινοβούλιο σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους καταδικασθέντες μετά την ανακοίνωση της Μπίσοπ ότι στις αρχές της εβδομάδας υπέβαλε το σχετικό αίτημα στον ινδονήσιο ομόλογό της.

"Τόνισα το γεγονός ότι στις αυστραλιανές φυλακές κρατούνται Ινδονήσιοι κι αν θα υπήρχε δυνατότητα να εξετάσουμε μία ανταλλαγή κρατουμένων, την μεταφορά κρατουμένων ή την αίτηση για απονομή χάριτος σε αντάλλαγμα με την επιστροφή των κρατουμένων. Απλώς ζήτησα το πάγωμα της προετοιμασίας για τις εκτελέσεις του κ.Σουκουμαράν και του κ.Τσαν ώστε οι αξιωματούχοι να εξετάσουν τις προτάσεις", δήλωσε η Μπίσοπ στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News Australia.

Από την πλευρά του, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ δήλωσε ότι ζήτησε να μιλήσει εκ νέου με τον ινδονήσιο πρόεδρο Τζόκο Γουιντόντο σήμερα.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο Γουιντόντο είπε ότι οι δύο Αυστραλοί θα εκτελεστούν σύντομα, αλλά όχι αυτή την εβδομάδα. "Είμαι πεπεισμένος ότι το δικαστικό σύστημα στην Ινδονησία, αν εξετάσουμε τα εγκλήματα για ναρκωτικά, είναι αξιόπιστο και βασίζεται σε στοιχεία και αποδείξεις. Γι αυτό όταν απέρριψα την αίτησή τους για απονομή χάριτος, εξέτασα την υπόθεσή τους, τις ποσότητες ναρκωτικών που μετέφεραν".

Οι δύο Αυστραλοί αποτελούν μέρος κυκλώματος εννέα λαθρεμπόρων, οι οποίοι το 2005 αποπειράθηκαν να προωθήσουν από το Μπαλί στην Αυστραλία 8,3 κιλά ηρωίνη. Οι άλλοι επτά, όλοι Αυστραλοί, κρατούνται σε φυλακή της Ινδονησίας.

ΜΜ

 

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα