Αξιολόγηση: Χρειαζόμαστε ένα «πιστοποιητικό αξιοπιστίας»

karvounis

«Εκτιμώ ότι η παρούσα αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν»

«Στις διαπραγματεύσεις, οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η Ελλάδα είναι μία»

Συνέντευξη του κ. Πάνου Καρβούνη, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Θάνο Σιαφάκα, για τη Mail.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, διαφαίνεται μια εμπλοκή και μια απαίτηση που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα το σύνολο των ελληνικών προσπαθειών όλα αυτά τα χρόνια. Ποια είναι η αποτίμηση των διαπραγματεύσεων;

Η αποτίμησή μου είναι ότι η τελευταία αξιολόγηση που γίνεται από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, επειδή είναι με το παρόν μνημόνιο, είναι και πιο δύσκολη. Αυτό ήταν αναμενόμενο, διότι τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης της Ευρωπαϊκής Ελληνικής Οικονομίας. Οπότε υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν, για να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση. Λέω επιτυχώς, διότι χρειαζόμαστε ένα πιστοποιητικό αξιοπιστίας. Η Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου του 2015, θα βγει μόνη της στο «ανοιχτό πέλαγος», δηλαδή στις αγορές. Άρα, θα είναι θετικό, για να επιτύχει καλά επιτόκια, να έχει και ένα καλό πιστοποιητικό αξιοπιστίας. Αυτό είναι που θα αποτυπωθεί στην παρούσα τελευταία αξιολόγηση από την Τρόικα. Συνεπώς, είναι πολλά τα θέματα, αλλά η πληροφόρηση που έχω εγώ είναι ότι η παρούσα αξιολόγηση θα τελειώσει, καθώς υπάρχει η δέσμευση από όλα τα μέρη ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. Άρα, θα έλεγα ότι το ποτήρι είναι πιο πολύ από μισογεμάτο, βαίνουμε προς μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, κάτι που ήταν γνωστό από την αρχή.

Αυτή η αξιολόγηση έχει οικονομικά χαρακτηριστικά ή, περισσότερο, πολιτικά; Και μήπως η Τρόικα θέλει να διασφαλίσει όσο περισσότερο γίνεται την παρουσία της στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής και πιέζει ανεβάζοντας τον πήχη, σε πολιτικό, πια, επίπεδο, προκειμένου και το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αλλά και η ΕΚΤ να έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό στις όποιες αποφάσεις και εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα για την Ελλάδα;

Τόσο οι εταίροι μας, όσο και η Ελλάδα, έχουν το ίδιο κοινό συμφέρον, δηλαδή η Ελλάδα να σταθεί μόνη της στα πόδια της. Γι αυτό έγινε όλη αυτή η προσπάθεια και όλες οι θυσίες τα τελευταία 4,5 χρόνια. Συνεπώς, το συμφέρον είναι κοινό. Επιπλέον, οι εταίροι μας δε θέλουν να μείνουν σε ένα νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, δηλαδή να ελέγχουν την Ελλάδα μέσω ενός νέου μνημονίου. Η πρόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταθεί μόνη της στα πόδια της, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Θέλω να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα χωρίς μνημόνιο και χωρίς άλλη στήριξη, θα ήταν και πάλι υπό επιτήρηση, όπως βρίσκονται άλλωστε και όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα κοινό νόμισμα, υπάρχουν κανόνες για όλους και επειδή μέσα από την κρίση μάθαμε ότι αυτοί οι κανόνες στο παρελθόν δεν τηρήθηκαν, τώρα πρέπει να τηρούνται. Θα υπάρχει επιτήρηση ούτως ή άλλως, οπότε οι εταίροι μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να πιέσουν παραπάνω. Αυτό που έχει σημασία βγαίνοντας από το μνημόνιο, είναι να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση η οικονομία και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, που θα βοηθήσουν τη χώρα να πάει καλύτερα, ενώ θα πείσουν τις αγορές ότι πραγματικά η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Θα βλέπατε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, του μνημονίου για κάποιες εβδομάδες, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ή και για 6 μήνες ακόμα, όπως επιθυμούν, ενδεχομένως, οι εταίροι μας;

Δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι γίνεται προσπάθεια να κλείσει η παρούσα αξιολόγηση εντός της χρονιάς. Προς το παρόν, ας αφήσουμε δίπλα την ενδεχομένη παράταση. Η προσπάθεια είναι αυτή, να τελειώσουμε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου που λήγει το μνημόνιο.

Ενδέχεται να προκύψει νέο ραντεβού στο Παρίσι;

Ενδέχεται να προκύψουν κι άλλα ραντεβού, ίσως και στην Αθήνα. Αυτό το οποίο είδαμε στην τελευταία συνάντηση στο Παρίσι, είναι ότι βρέθηκαν όλοι οι εταίροι με την Ελλάδα πρόσωπο με πρόσωπο, γεγονός που διευκόλυνε τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση. Άρα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα συνάντηση, η οποία μπορεί να γίνει και στη χώρα μας.

Οπότε μας λέτε ότι η προσπάθεια ενός συμβιβασμού συνεχίζεται.

Απολύτως, η δουλειά και η διαπραγμάτευση δε σταμάτησαν ούτε ώρα. Δεν είναι μονάχα όταν βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο, που προχωράει η διαπραγμάτευση. Τα τεχνικά κλιμάκια είναι σε επαφή με τις υπηρεσίες της ελληνικής Κυβέρνησης και προχωράνε τα διάφορα θέματα για να κλείσει η αξιολόγηση. Επαναλαμβάνω και τονίζω, επιτυχώς, αυτό είναι που χρειαζόμαστε.

Σε ποια ακόμα θέματα θα μπορούσε η Ελλάδα να συμβιβαστεί; Για παράδειγμα, διαβάζουμε ότι στο θέμα του ΦΠΑ η ελληνική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, όπως και στο συνταξιοδοτικό. Υπάρχουν περιθώρια για τη χώρα μας να κάνει βήματα πίσω; Διότι εδώ μιλάμε και για ένα πολιτικό σκηνικό, παραπάνω από εύφλεκτο.

Δε θα υπεισέλθω στα διάφορα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, διότι μια διαπραγμάτευση έχει ένα συνολικό χαρακτήρα και αν δεν κλείσουν όλα τα θέματα, δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσε η δουλειά. Υπογραμμίζω ότι όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον να γίνει η Ελλάδα μια χώρα πιο ελκυστική για τις ξένες επενδύσεις, που τις έχουμε ανάγκη, και βιώσιμη για το λαό της. Συνεπώς, ας μην ακούμε όλα τα λαϊκίστικα μηνύματα που λέγονται και που στοχοποιούν τους ξένους εταίρους μας. Αυτοί στάθηκαν στο πλάι μας όταν δεν υπήρχε κανένας άλλος και αυτοί θα συνεχίσουν να μας στηρίζουν, μέσα από ένα «δίχτυ ασφαλείας».

Ο ρόλος του ΔΝΤ σε αυτό το «δίχτυ ασφαλείας» θα είναι ισότιμος με αυτόν της Κομισιόν και της ΕΚΤ;

Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης που κάνει η ελληνική Κυβέρνηση με τους εταίρους. Οπότε, αυτό το θέμα είναι, προς το παρόν, ανοιχτό.

Ο κ. Χαρδούβελης σε «πηγαδάκι» των βουλευτών της ΝΔ, δήλωσε ότι οι δανειστές μας ουσιαστικά αδιαφορούν για το πολιτικό σκηνικό της χώρας και για το ποιος είναι στην εξουσία. Γιατί κατά την άποψή σας, οι δανειστές μας δεν ενδιαφέρονται για το πολιτικό σκηνικό της χώρας και για το ενδεχόμενο, αν θα υπάρχει ή όχι πολιτική σταθερότητα;

Οπωσδήποτε ενδιαφέρονται να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, όπως ενδιαφερόμαστε και εμείς οι Έλληνες πολίτες. Αλλά, αυτό το οποίο πιστεύουν είναι ότι η Ελλάδα είναι μία. Οι Κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η Ελλάδα είναι μία. Συνεπώς, αν υπάρχει μια Κυβέρνηση ή μία άλλη, αυτό είναι θέμα ελληνικό, είναι θέμα δημοκρατικής νομιμότητας.

Μήπως θα ήθελαν οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν, ενδεχομένως, από μια νέα Κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά από το αδιέξοδο της προεδρικής εκλογής (αν προκύψει), άρα και μετά από μια νέα εκλογική αναμέτρηση;

Όπως σας είπα, αυτό που θέλουν οι εταίροι μας, είναι να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οπότε, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και, γενικότερα, την Ελλάδα την εκπροσωπεί η εκάστοτε, νόμιμα εκλεγμένη, Κυβέρνηση. Όποια και αν είναι αυτή, υπάρχει μια συνέχεια του ελληνικού κράτους, όπως υπάρχει συνέχεια του γαλλικού κράτους, του ισπανικού κράτους κτλ. Άρα, τη διαπραγμάτευση που βλέπουν οι εταίροι, τη βλέπουν με τη χώρα μας, με την Ελλάδα.

Είστε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση-αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Δεκέμβριο και ότι από την καινούργια χρόνια θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της γραμμής-στήριξης;

Αυτή είναι η πρόθεση των εταίρων μας και δικιά μας, να κλείσουν όλα μέσα στη χρονιά. Η Ελλάδα, τη στιγμή που βρίσκεται σε περίοδο ανάκαμψης, διότι για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης θα κλείσουμε με θετικό πρόσημο τη χρονιά μας, θα καταφέρει να αναπτυχθεί περαιτέρω στον τομέα της οικονομίας. Αυτό είναι το ζητούμενο για τη νέα χρονιά, να επικεντρωθούμε σε θέματα ανάπτυξης και σε αυτό τον τομέα ο κ. Γιούνκερ στα μέσα της εβδομάδας, ανήγγειλε το νέο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δις ευρώ, από τα οποία μπορεί να επωφεληθεί και η χώρα μας. Συνεπώς, έγινε η δημοσιονομική προσαρμογή, έγιναν οι μεταρρυθμίσεις, θα συνεχιστεί η προσπάθεια, αλλά θα υπάρξει μια μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη για να έρθουν δουλειές, να έρθει απασχόληση.

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα