Η εντυπωσιακή μπαρόκ όπερα του Μπαϊρόιτ

Ένα μοναδικό θέατρο με ξύλινο εσωτερικό

Η μπαρόκ όπερα του Μπαϊρόιτ κατασκευάστηκε μεταξύ 1744 και 1748 από τον γάλλο αρχιτέκτονα Ζοζέφ Σεν Πιέρ, ενώ το εσωτερικό σχεδίασαν οι διάσημοι Ιταλοί Τζιουζέπε και Κάρλο Μπιμπιένα. Σχεδόν ολόκληρο το εσωτερικό του θεάτρου, από τη σκηνή και την πλατεία μέχρι τα θεωρεία, είναι φτιαγμένα από ξύλο.

Πρωτοβουλία της αδερφής του Φρειδερίκου Β΄ της Πρωσίας

Η αδερφή του Φρειδερίκου του Μέγα, Βιλελμίνη, ανάθεσε την κατασκευή σε δύο διακεκριμένους αρχιτέκτονες της εποχής. Σκοπός της ήταν να μετατρέψει το Μπαϊρόιτ (Βαυαρία) σε πολιτιστικό κέντρο της κεντρικής Ευρώπης. Η Βιλελμίνη είχε πάθος για τις τέχνες και ιδίως για τη μουσική.

Μια από τις ωραιότερες όπερες

Ο εσωτερικός διάκοσμος έχει φιλοτεχνηθεί εν μέρει με φύλλα χρυσού. Στο κέντρο δεσπόζει το θεωρείο του ηγεμόνα. Η Βιλελμίνη ήθελε να δημιουργήσει μια μπαρόκ όπερα εφάμιλλη με τις καλύτερες όπερες της εποχής σε Βιέννη, Δρέσδη, Παρίσι και Βενετία. Και τα κατάφερε, όπως φαίνεται και από τις λήψεις.

Ένα μοναδικό λυρικό θέατρο

Τα εγκαίνια της όπερας έγιναν στο 1748 με αφορμή το γάμο της μοναδικής κόρης της Βιλελμίνης. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την όπερα «Αρταξέρξης» του γερμανού συνθέτη Γιόχαν Άντολφ Χάσσε. Εκτός όμως από παραστάσεις όπερας το θέατρο χρησιμοποιούνταν για εκδηλώσεις χορού ή ακόμη και γιορτές.

Θεωρεία φωτισμένα από κεριά

Την εποχή της Βιλελμίνης ο εσωτερικός χώρος φωτιζόταν με κεριά. Στα τέλη του 19ου αιώνα ωστόσο ο βαυαρός μονάρχης Λουδοβίκος ο Β΄, φανατικός οπαδός της τεχνολογίας, εγκατέστηκε τους πρώτους ηλεκτρικούς λαμπτήρες στα θεωρεία. Το εντυπωσιακό θέατρο ήταν ένας από τους λόγους που έφεραν τον Ρίχαρντ Βάγκνερ στο Μπαϊρόιτ. Τελικά όμως το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο για την παρουσιάση των έργων του.

Αποκατάσταση της σκηνής

Κατά τη διάρκεια της ριζικής αναπαλαίωσης του κτηρίου οι ειδικοί αφαίρεσαν όλες τις προσθήκες στην σκηνή που έγιναν στη δεκαετία του ΄30. Οι επισκέπτες της όπερας, που είναι ήδη καθημερινά ανοιχτή στο κοινό, μπορούν πλέον να τη θαυμάσουν σχεδόν όπως ήταν την εποχή των εγκαινίων της.

Πηγή: Deutsche Welle

banner meli ikarias

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Η γερμανική φόρμουλα της ...ευτυχίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Χόκνεϊ απαγγέλλει Καβάφη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Η Σέρσεϊ Λάνιστερ σε διαδήλωση υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit