Η έξοδος στις αγορές σημαίνει και το τέλος των μνημονίων – Είμαστε στη φάση της απεξάρτησης

Δεν μπορείς να «στήσεις» τις αγορές

Kedikoglou

Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Σίμου Κεδίκογλου, στη Mail και τον Θάνο Σιαφάκα

Τι σηματοδοτεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές; Η Ελλάδα θα προχωρήσει και πέρα από την πώληση του 5ετούς ομολόγου; Θα έχουμε δηλαδή συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια;

Οι θετικές συνέπειες δεν είναι μόνο αυτό το ομόλογο. Η έκδοση αυτού του ομολόγου και η ανταπόκριση που βρήκε, ρίχνει πάρα πολύ το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού μας. Τα λεγόμενα T Bonds, δηλαδή, ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός (τα τρίμηνα, τα εξάμηνα και τα ετήσια έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου), ήδη, με την προοπτική της εξόδου στις αγορές, είχαν πέσει από το 3,6% στο 3,01% και η προοπτική είναι να κατέβουν στο 1,5% ή και στο 1%.

Αυτό είναι μια ωφέλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή, και εάν μας στοιχίζει γιατί ακούσαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά να δανειζόμαστε με όρους μνημονίου, πράγμα που σημαίνει ότι προτιμά το μνημόνιο- εμείς επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο, γιατί ναι μεν είναι κατά τι ακριβότερο το επιτόκιο που πετυχαίνουμε βγαίνοντας στις αγορές, όμως το όφελος που εξασφαλίζουμε με τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού μας είναι θετικό, είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2014.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με την έξοδο στις αγορές μπαίνει τέλος στα μνημόνια;

Ναι, κ. Σιαφάκα. Αυτή η πρώτη έξοδος στις αγορές προοιωνίζεται το τέλος των μνημονίων. Δεν θα υπάρξει πια κανένα μνημόνιο. Είμαστε στη φάση της απεξάρτησης, είμαστε στη φάση ανάκτησης της διεθνούς εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Γιατί πάνω από όλα αυτό το σηματοδοτεί η μεγάλη διάθεση να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία. Ενδεικτικό της ανάκτησης της εμπιστοσύνης είναι το ενδιαφέρον ξένων επιχειρηματικών επενδυτικών funds για την Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από 30 δις δολάρια, που εκδηλώθηκε πριν από την έκδοση του ελληνικού ομολόγου. Να σημειώσω επίσης τον τετραπλασιασμό των αιτήσεων μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο, που βάζουν και δικά τους λεφτά, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να ανακτήσει την αξιοπιστία της η οικονομία μας. Σας υπενθυμίζω δε που ήμασταν ως χώρα το 2010, όταν βγήκαμε στις αγορές για ένα δις και δεν μαζέψαμε ούτε 400 εκατ. Πρόκειται λοιπόν για ένα σημαντικό επίτευγμα χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού. Ας μην το υποβαθμίζουν ορισμένοι, τυφλωμένοι από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Υποτιμούν τις ίδιες τις θυσίες των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και προσωπικά ο κ. Τσίπρας με το που βγήκε η χώρα στις αγορές, μίλησε για «στημένη έξοδο και με πολύ ακριβό τίμημα, ακριβό επιτόκιο»

Αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν περίτρανα την πλήρη ασχετοσύνη που έχουν για τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές. Ή φανερώνουν μικροψυχία και μιζέρια. Να σας εξηγήσω: Δεν μπορείς να «στήσεις» τις αγορές. Εάν μπορούσες να «στήσεις» τις αγορές, τότε η Ουάσιγκτον δεν θα είχε αφήσει να γίνει η ιστορία των Lehman Brothers. Για να κάνεις μια έξοδο στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια και όταν την προηγούμενη φορά είχες βγει να αναζητήσεις ένα δις και δεν είχες βρει ούτε 400 εκατομμύρια, είναι κάτι που πρέπει να το προγραμματίσεις σωστά, να έχεις προετοιμάσει το όλο εγχείρημα επί εβδομάδες αθόρυβα για να κάνεις σωστά την έξοδό σου στις αγορές. Θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην προσπάθεια να βγούμε από την κρίση, στην προσπάθεια να τελειώσουν τα μνημόνια. Δεν θριαμβολογούμε. Δεν θεωρούμε ότι έχει τελειώσει τίποτα. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί ανακτάται η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, επαληθεύεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο η εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον οι αγορές στην ελληνική οικονομία.

Πρόσφατα επανήλθε στο προσκήνιο η Χρυσή Αυγή με αφορμή το επίμαχο βίντεο με τον κ. Μπαλτάκο, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να σας κατηγορήσει για «ακροδεξιές αντιλήψεις».

Μας προσάπτουν εξωφρενικά πράγματα... Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί; Ποια ενέργεια της κυβέρνησης έχει «ακροδεξιά χροιά»; Στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς υιοθετεί αλλότρια επιχειρήματα, που δεν έχουν το παραμικρό αντίκρισμα. Άλλωστε, η κυβέρνηση αυτή αποφάσισε να αντιμετωπίσει δραστικά το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας. Όσο για την υπόθεση με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης, δεν ήταν ευχάριστη, αλλά το θέμα είναι λήξαν.

Ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν σε περίπου ενάμισι μήνα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ένα σχετικό προβάδισμα. Αυτό σας ανησυχεί;

Δεν έχω την ίδια εικόνα με εσάς. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Εξάλλου, όταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε «με μια νίκη μπροστά είναι νίκη», αυτό δεν είναι παρά ομολογία ήττας. Τελευταία μάλιστα τα ποιοτικά ευρήματα, που δείχνουν τις τάσεις και τον τρόπο σκέψης των πολιτών, αποτυπώνουν μια αλλαγή της αντιμετώπισης των πολιτών και σε ό,τι αφορά τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον, είναι πιο αισιόδοξοι. Επίσης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κυβέρνησης είναι πιο θετικοί. Και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο αρνητικοί, πιο επιφυλακτικοί. Οι δημοσκοπήσεις πιο πολύ θα πρέπει να προβληματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα ένα σχόλιο για την βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε στο κέντρο της Αθήνας, πριν από την έλευση της κ. Μέρκελ.

Τις προφανείς σκοπιμότητες μπορεί να τις φανταστεί κανείς γι’ αυτή την τρομοκρατική ενέργεια. Όποια κι αν ήταν τα κίνητρά τους κι οι στόχοι τους - μπορεί να ήταν να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας, ή να αμφισβητηθεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας - αποδείχθηκε ότι δεν πέτυχαν το στόχο τους. Δεν θα επιτρέψουμε στην τρομοκρατία να θέσει αυτή την ατζέντα στη χώρα μας. Έχει αποδείξει η δημοκρατία μας ότι είναι ισχυρή. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε προσπάθεια διασάλευσης της ομαλότητας και της σταθερότητας, οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν το στόχο τους. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών. 

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

Η HellenicMail - Ειδική Έκδοση σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Στην Κέρκυρα η Δούκισσα της Κορνουάλης

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ξεκινά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

«Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πλανήτης»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Ένας επαναστάτης με γραβάτα