Συμβαίνει Τώρα

Η δημοκρατία και οι εχθροί της

Της Μαρίας Σιαφάκα

«Η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η αποξένωση-εκδικητικότητα των πολιτών, ακριβώς επειδή στα δύσκολα χρόνια της κρίσης οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην τους από μη εκλεγμένα «κέντρα». «Το πολιτικό κατεστημένο έπεσε σε μια παγίδα, άφησε τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη των αποφάσεων στα χέρια των τεχνοκρατών και των κακοηθών οργάνων μη εκλεγμένων συμβούλων», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του για το αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr κάνοντας μάλιστα λόγο για ύβρι.

Και πράγματι! Αν, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, «η πολιτική είναι η αρχιτεκτονικότερη όλων των επιστημών των σχετικών με τον άνθρωπο» γιατί εδώ βασίζεται ή οφείλει να βασίζεται το πολιτικοκοινωνικό οικοδόμημα, δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς με την άποψη του Πρωθυπουργού. Πράγματι οι τεχνοκράτες, αυτόκλητοι σωτήρες, τελικά δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα παρά έλυσαν, προσπαθώντας εμβαλωματικά και με οικονομικίστικα «μερεμέτια» να οικοδομήσουν τη δική τους άποψη για το μέλλον της χώρας μας. Έθεσαν σε κίνδυνο και την ίδια τη δημοκρατία και τις αξίες της στην αγωνιώδη προσπάθειά τους να μεταφράσουν τις ζωές μας σε νούμερα τα οποία τελικά με ένα κλικ μπορούσαν (και το έκαναν) να μας εξαφανίσουν από τον υπολογιστή με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Χωρίς βέβαια να αναλαμβάνουν το βάρος ενός βαρύτατου αμαρτήματος, αφού διαγράφοντας νούμερα τελικά έθεσαν σε αμφισβήτηση την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη ενός τόπου και ενός λαού.

Ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται πλέον σε νέα εποχή και «Η Ελλάδα από το 2016 έχει μπει σε σταθερή τροχιά, με την ανάπτυξη το 2017 να αναμένεται να κλείσει περίπου στο 2%, η ανεργία μειώθηκε κατά 7%, οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 15% το 2017, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένονται άνω των 4 δισεκατομμυρίων», όπως αναφέρει στο ίδιο άρθρο ο πρωθυπουργός.

Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη ότι η κυβέρνηση που έχει το σθένος και τη ρώμη και ασκεί πολιτική και δίνει προτεραιότητα στην δημοκρατία, στη δικαιοσύνη, στον άνθρωπο και τον πολίτη έχει τελικά και το θετικό πρόσημο των αριθμών.

Και επειδή πολύ ταλαιπωρηθήκαμε από διάφορους φωστήρες, αλλά και για να μην ξαναπέσουμε εύκολα θύματα ούτε των συνταγών τους «διάσωσης» ούτε και κανενός άλλου, για να διασφαλίσουμε τη δημοκρατία μας αλλά και πρωτίστως για να ανακτήσουμε τη χαμένη μας εμπιστοσύνη του πολίτη και των κυβερνήσεών του, ας θυμηθούμε πάλι τον Αριστοτέλη ο οποίος μας διδάσκει ότι «κορυφαία αρετή είναι η δικαιοσύνη» η οποία πάντως δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για να δρέψει κανείς τεχνοκρατικές δάφνες, γιατί «η δικαιοσύνη είναι ουσιωδώς πολιτική».

H HellenicMail σε pdf

sardis rent a car banner

e-iatros

Τα κινητά καταστρέφουν τη λίμπιντο…

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Νέτσερ, ο ποπ σταρ του ποδοσφαίρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Γιατί ο Χούμπολτ παραμένει επίκαιρος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

      

 

   

Γερμανία: πόλος έλξης Ελλήνων τουριστών