Γκαλά, η μούσα του Νταλί ή βασικό στοιχείο του έργου του;

Αχώριστη σύντροφος του σουρεαλιστή καλλιτέχνη Σαλβαδόρ Νταλί, η 'Ελενα Ντιακόνοβα ή Γκαλά όπως αποκαλείτο, αποτελεί το επίκεντρο έκθεσης στη Βαρκελώνη που βλέπει σε αυτήν ένα βασικό στοιχείο του έργου του ζωγράφου, πέρα από τον απλό ρόλο της μούσας του. 

"Η έκθεση διευρύνει τη θεώρησή μας" για την Γκαλά, "θα ανακαλύψουμε ότι ο ρόλος της στο δημιουργικό έργο μιας ολόκληρης ζωής είναι πολύ πιο σημαντικός", εξηγεί ο Πέπε Σέρα διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Τέχνης της Καταλονίας που φιλοξενεί την έκθεση έως τις 14 Οκτωβρίου.
 

Η "Gala Salvador Dali" είναι το αποτέλεσμα δουλειάς τεσσάρων και πλέον χρόνων μεταξύ του μουσείου αυτού και του Ιδρύματος Σαλβαδόρ Νταλί στη Φιγκέρας, στη γενέτειρα του καλλιτέχνη. Η έκθεση παρουσιάζει περισσότερα από 300 έργα που προέρχονται από 18 μουσεία και συλλογές, κυρίως από το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και το μουσείο Νταλί του Σεντ Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα.

Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν εμβληματικά έργα και σκίτσα του Ισπανού Νταλί που παρουσιάζουν την Γκαλά, όπως και αντικείμενα της ιδιωτικής ζωής του ζευγαριού, επιστολές, καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, φορέματα και γραπτά της Γκαλά. 

"Η Γκαλά έχει έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στα έργα σε σχέση με αυτόν που της αποδίδεται... Η Γκαλά συνεργάζεται, δίνει ιδέες και συλλογίζεται μαζί με τον Νταλί", επισημαίνει η επιμελήτρια της έκθεσης Εστρέγια ντε Ντιέγκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

banner meli ikarias

H HellenicMail σε pdf

Η HellenicMail σε pdf

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

HellenicMail - Ειδική Έκδοση

hellenic seaways 300x250 sept 2017

sardis rent a car banner

e-iatros

Η γερμανική φόρμουλα της ...ευτυχίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

Ο Χόκνεϊ απαγγέλλει Καβάφη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Η Σέρσεϊ Λάνιστερ σε διαδήλωση υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit