1944-2019 · 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ & ΑΓΡΙΝΙΟ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

1944-2019 · 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ & ΑΓΡΙΝΙΟ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου που παλλόταν από συγκίνηση, έλαβε χώρα την Κυριακή 20 Οκτωβρίου η εκδήλωση Μνήμης  για τους Έλληνες Ήρωες και Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος  με αφορμή την συμπλήρωση των 75 χρόνων από το Ολοκαύτωμα στα Επτάνησα και το Αγρίνιο.

Η εκδήλωση σκοπό έχει να τιμήσει  τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος αλλά και να ενημερώσει για τις άγνωστες πτυχές του Ολοκαυτώματος στα Ιόνια Νησιά και το Αγρίνιο.

Κεντρικός ομιλητής  στην  εκδήλωση  Μνήμης  ήταν ο κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

Στην εκδήλωση Μνήμης παρέστησαν και  απηύθηναν χαιρετισμό η κυρία Sawsan Hasson, Deputy Head of Mission at the Embassy of the State of Israel,ο κ. Γιώργος Δημόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, εκ μέρους του Δημάρχου Αθηναίων ο κ. Γρηγόρης Λέων, η κυρία Μελίτα Ανδριώτη, Αντιπεριφερειάρχης Κερκύρας, ο κ. Ανδρέας Φίλιας, Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σούλος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κοσμάς, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ιεράς  Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, η κυρία Χρυσούλα Τόμπρου-Γκίνη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρωτογενούς Τομέα Κερκύρας, ο κ. Άγγελος Σεβαστιάδης, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ζακύνθου, ο κ. Μάκης Μάτσας Πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου.

Η κυρία  Φωτεινή Βάκη  πρώην βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βορείου Τομέα Αττικής.

Ο κ.Γιάννης Κοντός, Πρόεδρος Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Κέρκυρα, ο κ. Νίκος Τσιλιμπάρης, μουσικός,σύμβουλος της Hellenic Mail.

Ο πολυβραβευμένος ποιητής Κωστής Τσιάκαλος απήγγειλε το ποίημα «Αλληλεγγύη Αγρινιωτών»

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ.  Ιωάννης Τριβιζάς, Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» Κερκύρας.

Μήνυμα για την εκδήλωση απέστειλαν ο Υπουργός Εξωτερικών  κ. Νίκος Δένδιας,

O βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ κ. Στέφανος  Γκίκας, η  Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρία  Ρόδη  Κράτσα Τσαγκαροπούλου και η Πρόεδρος του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης Μνήμης για τους Έλληνες Ήρωες και Μάρτυρες του Ολοκαυτώματος  η «Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος Κέρκυρας» ειδικά προσκεκλημένη από την Κέρκυρα, πραγματοποίησε εξαιρετικά επιτυχημένη συναυλία με ρεπερτόριο που σχετίζεται με το Εβραϊκό στοιχείο και το Ολοκαύτωμα. Την εξαίρετη  Μουσική Διεύθυνση είχε ο κ Σωκράτης Άνθης ενώ εντυπωσίασε  η κυρία  Μαριάντζελα Χατζησταματίου (σοπράνο).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους (με αλφαβητική σειρά)

Η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας, η Επτανησιακή Συνομοσπονδία, η Κερκυραϊκή Ένωση «ο Άγιος Σπυρίδων»,η Κερκυραϊκή Εστία Αθηνών, η Ομοσπονδία Συλλόγου Κερκυραίων Αττικής Ιωάννης Καποδίστριας ΟΣΚΑ, ο  Σύλλογος Κερκυραίων «Η ΚΟΡΥΦΩ».

Η Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας «Ο Ζάκυνθος», η Ένωση Ζακυνθίων «ο ΄Αγιος Διονύσιος», η Ζακυνθινή Εστία Πολιτισμού «Διονύσιος Ρώμας», η Κερκυραϊκή Ένωση Ελευσίνας, ο Σύλλογος Επτανησίων Αγίας Παρασκευής «Τα Ιόνια».

Ο Σύλλογος Λευκαδίων Αττικής «Αγία Μαύρα», ο Σύλλογος Λευκαδίων Ηλιούπολης και γύρω Δήμων «η Φανερωμένη».

Η Ομοσπονδία των απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων.

Η πρόεδρος των εν Αθήναις Αγρινιωτών κυρία Μόλλη Βότση. Ο πρόεδρος της Παναιτωλοακαρνανικής Συνομοσπονδίας, κ. Παναγιώτης Χολής. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου, κ. Χρήστος Σαλαούνης. Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου οικισμού Δικαστών και Εισαγγελέων Μαραθώνα, κ. Κωστής Τσιάκαλου.

Την εκδήλωση οργάνωσε η εφημερίδα Hellenic Mail